Laman Muka Buku

Zankyou no Terror

Keganasan di Tokyo / Getaran Keganasan

Genre: Aksi, Thriller, Misteri
Rating: PG-13 (Keganasan)

Keamanan dan ketenteraman Tokyo, Jepun teragut tatkala suatu fasiliti pemprosesan bahan nuklear diserang oleh pengganas (teroris/terrorist). Satu-satunya petunjuk yang ditinggalkan pengganas tersebut hanyalah suatu perkataan "VON" yang dicat dengan warna merah pada lantai fasiliti itu.

Setelah hampir enam bulan berlalu, suatu video yang mencurigakan dimuat naik ke Internet. Sesetengah berpendapat video itu hanyalah suatu jenaka. Tetapi pada petang itu, ada sesuatu perkara yang aneh berlaku. Tiada seorang pun sedar sehinggalah Bangunan Kerajaan ternyata diletupkan sepertimana yang disebut dalam video itu. Tokyo dan seluruh Jepun kini hidup dalam kucar-kacir.

Serangan itu tidak terhenti di situ saja. Pengganas tersebut mula melancarkan bom bersiri yang hanya boleh ditamatkan jika dan hanya jika teka-teki yang diberi dapat dijawab. Namun, teka-tekinya bukanlah mudah untuk dirungkai. Mampukah Kerajaan Jepun menangani permasalahan dan kemelut ini? Apakah tindak-tanduk yang dilaksanakan oleh Kerajaan Jepun demi mengusaikan rusuhan ini? Mampukah Kerajaan Jepun menghentikan getaran keganasan ini dan mententeramkan rasa gentar di kalangan rakyat jelata?

Namun, persoalan yang utamanya ialah:
Apakah matlamat pengganas-pengganas tersebut?
"VON"


No comments:

Post a Comment